Schrijven met Inspiratie

De ene dag loopt je hoofd om van de goede ideeën en schrijf je het ene stuk na het andere. De andere dag krijg je geen letter op papier. Je hebt gewoon geen inspiratie. Heel vervelend.

er

gebeurt

niks

Korte vragenlijst

Stel. Je hebt de opdracht gekregen om een originele blog te schrijven over een onderwerp waar je niets vanaf weet. De tekst moet 500-600 woorden tellen, professionals aanspreken en SEO compliant zijn. De deadline is morgenochtend om 9 uur. Je gaat achter je beeldscherm zitten maar er gebeurt niets. Je hebt geen inspiratie. Wat doe je?

A) Blijven schrijven

Al dat romantische gedoe over inspiratie en passie is onzin. Vergeet het maar! Schrijven is gewoon hard werken en doorbijten. Doorzetten dus!

B) Inspiratie zoeken

Er zijn altijd manieren om in de flow te komen. Ga op je kop staan en mediteer 10 minuten, zet je favoriete muziek op of ga een blokje omlopen, maar doe iets!

C) De druk opvoeren

Je werkt nou eenmaal het beste onder zware druk. De deadline is pas morgenochtend om 9 uur. Het heeft dus geen enkele zin om achter je beeldscherm te blijven zitten.

D) Help!

Je krijgt een paniekaanval.

Uitslag

Lastige vraag, maar alle antwoorden zijn goed!

Voor mij persoonlijk werkt A of B het beste, alhoewel D erg verleidelijk is.

Keep Calm & Carry On

Inspiratie kun je niet afdwingen. Wat doe je eraan? Er zijn boeken over vol geschreven en ze zijn het allemaal over één ding eens: iedereen gaat er anders mee om. Zelf zet ik meestal stug door. Soms iets te lang. Dan merk ik dat het beter is om wat anders te gaan doen en even afstand te nemen.

Wat me ook weleens helpt is timeboxen: je spreekt met jezelf af niet langer dan een uur aan iets te werken en dan gewoon alles op te schrijven wat bij je opkomt. De volgende dag kijk je of het wat is. Vaak is dat zo en heb je een goede basis om mee verder te gaan.

Don’t stop until you’re proud

Schrijven is een ingewikkeld en vaak moeizaam proces. Maar zelden krijg je een tekst meteen goed op papier. Meestal is het een combinatie van plannen, schrijven, schrappen, corrigeren, schuiven en bijschaven. Langzaam ontstaat er een nieuwe, samenhangende tekst waarvan je denkt: OK, hier ben ik wel tevreden mee. Dat is het moment waarom het gaat. De beloning die schrijven zo leuk maakt. Papier is geduldig. Met wat tijd en aandacht kun je alles omzetten in een kloppend verhaal.

And by the way, everything in life is writable about if you have the outgoing guts to do it, and the imagination to improvise. The worst enemy to creativity is self-doubt.
Sylvia Plath