Hoe klinkt jouw bedrijf? Ontwikkel je eigen tone-of-voice!

4 september 2019

Als tekstschrijver werk ik voor verschillende bedrijven met elk hun eigen identiteit en tone-of-voice. Het ene bedrijf wenst krachtige, strakke teksten, de ander gaat voor luchtigheid met een serieuze ondertoon. Soms voel ik me net een acteur die steeds schakelt tussen verschillende rollen. Was het nou stijl, swag of toch tone-of-voice?

Vind je eigen stem

Een tekst moet net zo goed van het papier of scherm afspatten als een logo, foto of film. Er zijn misschien wel tientallen bedrijven die hetzelfde doen als jij. Hoe zorg je ervoor dat jij er tussenuit springt? Dat zit hem in de manier waarop je je verhaal brengt. Zeg nou zelf. Als je kunt kiezen uit drie internet providers die qua prijs en dienstverlening niet veel van elkaar verschillen, dan kies je degene die je het meeste aanspreekt.

Wat je schrijfstijl laat zien…

Je tone-of-voice gaat niet over je boodschap, maar over de manier waarop je die aan de man brengt. Die moet passen bij wie je bent en de doelgroep aanspreken. Jouw unieke schrijfstijl bepaalt hoe je verhaal overkomt bij de lezer. Hoe dat werkt?

  • Staat je organisatie voor ‘eenvoud en gemak’? Gebruik dan geen lange lappen tekst, maar hou het bij korte, praktische snippers en besteed extra aandacht aan heldere en toegankelijke zinnen.
  • Wil je een professionele uitstraling? Hou het zakelijk en to-the-point. Check je tekst altijd goed op taalfouten en gooi er af en toe een vakterm tegenaan.
  • Presenteer je jezelf als een creatief, jong bedrijf? Vermijd clichés, durf origineel te zijn en sluit je tekst af met een leuke kwinkslag.

Keep it simple!

Wat je ook doet, hou het simpel en dicht bij jezelf. Dat maakt het makkelijker om je tone-of-voice consequent te gebruiken en geeft je lezers een goed beeld van je bedrijf. Ga jezelf niet teveel forceren. Daar prikken mensen toch wel doorheen. Bovendien wil je klanten aantrekken die bij je passen.

Gun jezelf speelruimte

Het bepalen van je tone-of-voice is niet alleen afhankelijk van je eigen kernwaarden, maar ook van je doelgroep en het medium dat je gebruikt. Een appje aan je vriendin ziet er anders uit dan een mail aan je leidinggevende. Logisch! Op je zakelijke Instagram account kun je dus best een lossere stijl dan in je zakelijke mails. Prima zelfs, maar zorg er wel voor dat je herkenbaar blijft.

Kwestie van volhouden

Consistentie in je taalgebruik, is net zo belangrijk als een vaste vormgeving en huisstijl. Een eigen schrijfstijl zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen. Klanten willen graag weten wat ze aan je hebben. Ontwikkel dus je unieke tone-of-voice en laat van je horen!

Home Blog Hoe klinkt jouw bedrijf? Ontwikkel je eigen tone-of-voice!