Waarom ik mezelf tekstschrijver noem

17 februari 2020

Ik krijg vaak de vraag waarom ik me tekstschrijver noem. Waarom geen content-creator, communicatiespecialist of (toe maar) journalist. Dat klinkt toch allemaal veel spannender? Dat kan wel zo zijn, maar schrijven is mijn ding en teksten mijn product. Tekstschrijver dus!

Weg met de content-creator

Bij het woord content denk ik aan onsamenhangende snippers op social media , aan veel te lange teksten die duidelijk geschreven zijn voor SEO in plaats van de lezer, aan anonieme typeslaven die onschuldige, kleurloze artikeltjes schrijven die niemand leest.  Allemaal leuk en aardig, maar ik wil wat anders. 

Het is niet mijn bedoeling om zoveel mogelijk tekst de wereld in te slingeren. Ik schrijf in de eerste plaats voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe ideeën, inzichten of een antwoord op hun vraag willen. Ik wil ze inspireren, verrassen of overtuigen.

Sowieso schrijf ik niet alleen online teksten. Als dat wel zo is, zorg ik er natuurlijk voor dat de tekst goed vindbaar is in Google, maar het moet vooral een goede, leesbare tekst blijven die de lezer aanspreekt. En social media, blogs of nieuwsbrieven? Ik doe het er allemaal graag bij, maar het is niet mijn corebusiness.

Geen communicatiespecialist?

Een veelvoorkomend misverstand is dat elke tekstschrijver ook communicatiespecialist is. Tot op zekere hoogte is dat ook zo. Om mijn werk goed te kunnen doen, moet ik nu eenmaal weten wat de boodschap is en voor wie hij bedoeld is. Ik geef ook wel advies over de beste manier om je doelgroep te bereiken  of welke onderwerpen interessant zijn voor lezers. Als professioneel tekstschrijver weet ik prima wat werkt of niet. Maar een communicatiespecialist ben ik niet.

Journalist dan?

In een ver verleden heb ik er wel eens aan gedacht om Journalistiek te studeren. Ik wist ook al wat voor journaliste ik zou worden: eentje die filosofisch getinte achtergrondartikelen schrijft over onderwerpen uit de actualiteit. Ik hou ervan om de diepte in te gaan, maar dan met een lichte ondertoon. Ik zag mezelf al lange achtergrondartikelen schrijven voor gerenommeerde kranten en opinietijdschriften. Dat is er nooit van gekomen, al ben ik een prima bedrijfsjournalist.

Het vak van de tekstschrijver

Met mijn teksten help ik bedrijven en organisaties om zichzelf beter op de kaart te zetten met heldere, scherpe en overtuigende teksten. Veel ondernemers hebben de ideëen wel, maar niet de tijd, het geduld of het talent om ze goed op te schrijven. Daarom huren ze mij in.

Het woord tekstschrijver dekt precies de lading van wat ik doe. Of het nu om een website gaat, om een whitepaper, een subsidieaanvraag of een aanbesteding. Ik verdiep me in de materie, breng structuur aan  en ga vervolgens puzzelen met woorden. Tekstschrijver dus!

Home Blog Waarom ik mezelf tekstschrijver noem