Beste schrijftip ooit

18 juli 2017

Als je wat op internet rondstruint kom je ze overal tegen: lijstjes met tips en adviezen om beter te leren schrijven. Helaas lees je vooral hoe het niet moet: je mag geen moeilijke woorden gebruiken, jezelf niet herhalen, geen stopwoordjes of lijdende vorm gebruiken, niet te lange zinnen maken etc etc..

Mocht je nog geen last hebben van writer’s block, dan krijg je het wel. Jammer, want schrijven is leuk! Laat je dus niet ontmoedigen door al die verboden. Er zijn maar een dingen die echt belangrijk zijn:

Let op spelling en grammatica

Fouten in spelling of grammatica kunnen erg storend zijn. De meeste mensen ergeren er zich aan en sommigen knappen er op af. Natuurlijk zijn er wel gradaties in. Een typo hier en daar zal je de kop niet kosten, maar consequent de -d en -t omwisselen…  Het leidt erg af van de boodschap die je wilt overbrengen!

De uitzondering ís de regel

Verder zijn er geen vaste do’s and dont’s. Op elke regel is wel een uitzondering te bedenken. Het hangt er maar helemaal voor wie je schrijft en wat je met je tekst wilt bereiken.

Schrijf je een liefdesbrief, dan mag je jezelf eindeloos herhalen. Je kunt je geliefde nu eenmaal niet vaak genoeg vertellen waarom je hem/haar zo geweldig vindt. Als het om een zakelijke tekst gaat, mag het bondiger, maar ook daar zijn gradaties in. Bovendien, wat voor de één kort en bondig is, vindt een ander juist bot en saai. Zoveel lezers, zoveel meningen.

Lang leve de passieve vorm

Veel experts vinden dat je de passieve vorm zoveel mogelijk moet vermijden. Als je je lezers actief wilt betrekken bij je tekst, dan is dat ook zo. Toch is hij er niet voor niets. “De vuilnis wordt maandag opgehaald”, is prima.  “De gemeente haalt maandag de vuilnis op”, is een stuk gekunstelder. Want is het belangrijk wie de vuilnis ophaalt? De vraag is alleen wanneer het gebeurt!

Ook als je een vervreemdend effect bij de lezer wilt teweegbrengen, ligt een passief voor de hand. Daardoor creeër je afstand en gaat de lezer automatisch door de ogen van een ander kijken. Heel handig die passieve vorm!

Taal moet stromen

Neem al die de tips en tricks voor het schrijven van teksten dus niet letterlijk. Het belangrijkste bij het schrijven is dat je je boodschap overbrengt. Vaak werkt het het beste om te schrijven vanuit je intuïtie. Denk er niet teveel over na en begin gewoon. Als je praat, denk je ook niet steeds na bij hoe je iets zegt. Dan zou je gek worden! Praten en schrijven lijken meer op elkaar dan je denkt. Perfectie bestaat niet!

Home Blog Beste schrijftip ooit